2019. Október 17. Csütörtök
Navigáció
Szürke zónás takarmányok

Szürke zónás takarmányok

 

 

Miért speciálisak a szürke zónás termékek?
Több évtizede nem sikerült a szürke zónás termékek problémájára kielégítő megoldást találni az EU-ban. A szürke zónás termékek nevéből kiderül, hogy nem tudjuk őket egyik, jól meghatározott csoportba sem besorolni. Azaz helyzetük nem egyértelmű (fekete-fehér).
A legnagyobb dilemma, hogy ezek gyógyszerek vagy takarmányok (alalapanyagok vagy adalékanyagok)? Takarmányokat nem lehet gyógyhatással, preventív hatással, immunerősítő, stb. hatással címkézni.

Jelenleg olyan anyagokat sorolunk az alapanyagok közé, mint a glükozamin, kondroitin szulfát, Echinacea (kasvirág), zöldkagylóhéj, Spirulina, Aloe vera, kamilla virágzat, oligoszaharidok, búzacsíra kivonat, stb. A köztudottan gyógyhatással (is) rnedelkező illóolajok pedig jelenleg az aroma adalékanyagok közé vannak besorolva (azaz most már jogilag nem szürke zónásak, de felhasználásuk célja csak részben köszönhető ízjavító hatásuknak). Mivel ezek állatokra kifejtett gyógyhatásait EU-s vagy Közösségi szintű tudományos értékelő szerv nem támasztotta még alá, vagy nem kellően tette azt, így ezek nem gyógyszerek, hanem takarmányok. A fent említett címkézési korlátokkal.

Akadályozó jogszabályok
Ezek a címkézési korlátok tulajdonképpen a fogyasztót megtévesztik. Mégsem változott ez eddig. Vajon miért?
Amennyiben a szürke zónás termékeket (melyek most zömében alapanyagok) hirtelen egy újonnan létrehozott adalékanyag csoportba sorolnánk, akkor azok azonnal engdélykötelessé válnának, és míg tart az engedélyezési eljárásuk, ki kellene vonni őket a piacról. Ez óriási veszteséget jelentene a gyártóknak és az állattartóknak is. Ha a jelenlegi szabályokon kellene módosítani, akkor a Parlament elé kellene vinni a 1831/2003/EK adalékanyagokról szóló EU-s rendeletet, amelyre az Európai Bizottság csak a legvégső esetben szánja rá magát.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Milyen kategóriák léteznek most a takarmányok besorolására? A későbbi kérdés az lesz, vajon a most szürke zónás termékek beerőltethetőek lesznek-e valamelyik csoportba a lentiek közül?

A jelenlegi csoportok/kategóriák:
1. takarmány-alapanyagok
2. takarmány-adalékanyagok
3. különleges táplálási célú takarmányok
4. biocidek
5. állatgyógyászati készítmények

A lehetséges 6. pontot alkotó állatgyógyászati gyógyhatású készítmények egyelőre EU-s szinten nem tárgyalási alap.

 

Takarmány-alapanyagok definíciója

A takarmány-alapanyagokat elsősorban az állatok szükségleteinek, mint például energia-, tápanyag-, ásványianyag- vagy élelmirost-szükséglet, fedezésére használják. Ezeknek az anyagoknak alapvető tápanyag-összetételüktől eltekintve általában nincsen pontos vegyi meghatározásuk. A takarmány-alapanyagok rendeltetésszerű felhasználásai közül ki kell zárni azokat a tudományos értékelés útján megállapítható hatásokat, amelyek a takarmány-adalékanyagokra és az állatgyógyászati készítményekre korlátozódnak.
takarmány-alapanyagok olyan természetes állapotú, friss vagy tartósított, növényi vagy állati eredetű termékek, amelyek elsődleges rendeltetése az állatok táplálkozási szükségleteinek fedezése, illetve az ilyen termékek ipari feldolgozásából származó termékek, valamint olyan szerves vagy szervetlen anyagok, adalékanyagokkal vagy azok nélkül, amelyeket akár közvetlenül, akár feldolgozás után állatok etetéséhez, összetett takarmányok előállításához vagy előkeverékek hordozójaként szándékoznak felhasználni.

 

Takarmány-adalékanyagok definíciója

Takarmány-adalékanyagnak tekinthető minden olyan anyag, mikroorganizmus vagy készítmény, amely nem alapanyag, nem előkeverék (premix), és szándékosan adják hozzá a takarmányhoz vagy a vízhez, azért, hogy az alábbi bizonyos speciális hatások közül egyet vagy többet elérjenek vele:
# kedvezően befolyásolja a takarmány jellemzőit,
# kedvezően befolyásolja az állati termékek jellemzőit,
# kedvezően befolyásolja a díszhalak és díszmadarak színét,
# kielégíti az állatok tápanyagszükségletét,
# kedvezően befolyásolja az állattenyésztés környezeti következményeit,
# kedvezően befolyásolja az állattenyésztést, az állatok teljesítményét vagy jólétét, különösen a béltraktus flórájára vagy a takarmányok emészthetőségére gyakorolt hatásával,
# kokcidiosztatikus, illetve hisztomonosztatikus hatással rendelkeznek.

 

Takarmány-adalékanyagok kategóriái

1. technológiai adalékanyagok
Ezeket a takarmányhoz technológiai célból adják hozzá. Ebbe a kategóriába a tartósítószerek, az antioxidánsok, az emulgeálószerek, a stabilizátorok, a sűrítőanyagok, a zselésítő anyagok, a kötőanyagok, a radionuklidokkal való szennyeződést korlátozó anyagok, a csomósodást gátló anyagok, a savszabályozók, a szilázs-adalékanyagok és a denaturálószerek funkciós csoportjai tartoznak.
2. érzékszervi tulajdonságokat javító adalékanyagok
Ezek takarmányhoz adása javítja, vagy megváltoztatja a takarmány érzékszervi tulajdonságait, vagy az állati eredetű élelmiszer látható jellemzőit javítja. Ebbe a csoportba a színezékek (takarmányt, állati eredetű élelmiszert vagy díszállatok színét kedvezően befolyásoló anyagok) és az aromaanyagok funkciós csoportjai tartoznak.
3. tápértékkel rendelkező adalékanyagok
Ezek az állattenyésztésben alkalmazott adalékanyagok, melyek a jó egészségi állapotú állatok teljesítményére vagy a környezetre kedvező hatást fejtenek ki. Ebbe a csoportba a a vitaminok, provitaminok, vitaminszerű anyagok; nyomelemek vegyületei; aminosavak, sóik és analógjaik; karbamid és származékainak funkciós csoportjai tartoznak.
4. állattenyésztésben alkalmazott adalékanyagok
Ide az emészthetőséget fokozó anyagok, bélflóra-stabilizálók, a környezetre kedvező hatást gyakoroló anyagok, egyéb állattenyésztésben alkalmazott adalékanyagok funkciós csoportjai tartoznak.
5. kokcidiosztatikumok, hisztomonosztatikumok

 

Különleges táplálási célú takarmányok definíciója

különleges táplálkozási célokra szánt takarmány: olyan takarmány, amely speciális összetétele vagy különleges előállítási eljárása folytán különleges táplálkozási célt elégít ki, és amelyeknek köszönhetően világosan megkülönböztethető az általános fogyasztásra használt takarmánytól. A különleges táplálkozási célokra szánt takarmány nem foglalja magában a gyógyszeres takarmányokat.
különleges táplálkozási cél: azon állatok különleges táplálkozási igényei kielégítésének a célja, amelyeknél az emésztés, felszívódás vagy anyagcsere folyamata ideiglenesen vagy visszafordíthatatlanul károsodott vagy károsodhat, és ezért javukra válik, ha állapotuknak megfelelő takarmányt fogyasztanak

 

Biocid termékek definíciója

biocid termékek: hatóanyagok és egy vagy több hatóanyagot tartalmazó készítmények a felhasználóhoz jutó kiszerelésben, amelyek célja, hogy károsító szervezeteket kémiai vagy biológiai eszközökkel elpusztítson, elriasszon, ártalmatlanná tegyen, tevékenységében akadályozzon vagy azon más módon korlátozó hatást gyakoroljon.

Biocid terméktípusok és leírásuk

1. FŐCSOPORT: Fertőtlenítőszerek és általánosan használt biocid termékek
Ezek a terméktípusok nem foglalják magukban a biocid hatással nem rendelkező tisztítószereket, így a folyékony és por alakú mosószereket és hasonló termékeket.
3. terméktípus: Állat-egészségügyi biocid termékek
Az e csoportba tartozó szerek állathigiéniai célra szolgáló termékek, beleértve azokat a termékeket, amelyeket állatok elhelyezési, tartási vagy szállítási környezetében használnak.
4. terméktípus: Élelmiszer- és takarmányfertőtlenítő szerek
Emberi, illetve állati fogyasztásra szánt élelmiszer, takarmány vagy ital (az ivóvizet beleértve) előállításával, tárolásával vagy fogyasztásával kapcsolatos berendezések, tartályok, edények, felületek vagy csővezetékek fertőtlenítésére használt termékek
5. terméktípus: Ivóvízfertőtlenítő-szerek
Emberek és állatok ivóvízének fertőtlenítésére használt termékek
4. FŐCSOPORT: Egyéb biocid termékek
20. terméktípus: Élelmiszer- és takarmánytartósító-szerek
Élelmiszerek és takarmányok tartósítására károsító élőszervezetekkel szembeni hatásuk miatt használt szerek

 

Állatgyógyászati készítmények definíciója

Állatgyógyászati készítmény:
a ) bármely anyag, vagy azok kombinációja, amelyet az állatok betegségeinek kezelésére vagy azok megelőzésére készítenek; vagy
b ) azok az anyagok vagy anyagok kombinációi, amelyek farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatások kiváltása révén az állatok valamely élettani funkciójának helyreállítása, javítása vagy módosítása, illetve az orvosi diagnózis felállítása érdekében alkalmazhatók.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az Európai Bizottság egyik kezdeményezése egy ún. Takarmány-alapanyag Kódex létrehozása, amely a jelenelgi takarmány-alapanyag lista rendezésével készülne el, és amely egyes szürke zónás termékeket is magába foglalna. Az alábbi listán szereplő anyagok vagy azért problémásak, mert adalékanyagként és alapanyagként is besorolhatóak (pl. mészkő), vagy mert állítólagos vagy tényleges gyógyhatásuk miatt etetik az állatokkal ezeket. Egyesekről  pedig egyszerűen csak nem esett szó eddig.

 

Kérdés az, hogy a listán szereplő, a Bizottság szándéka szerint alapanyagnak besoloható anyagok gyógyhatásá bizonyítható-e, mert ha igen, akkor nem lehetnek alapanyagok.

 

Ásványi anyagok

Kalcium források
E 170 Calcium karbonát
E516 Calcium szulfát
E529 Calcium oxid
E526 Calcium hydroxide
E333 Calcium citrátok
E327 Calcium laktát
Calcium klorid
Calcium glukonát
Kálium és nátrium források
E332 Kálium citrát
E261 Kálium acetát
E326 Kálium laktát
Kálium klorid
Kálium karbonát
E325 nátrium laktát
Foszfor források
E338 ortofoszfor-sav
E339(i) nátrium dihidrogén ortofoszfát
E339(ii) dinátrium hidrogén orthofoszfát
E339(iii) trinátrium orthofoszfát
E340(i) kálium dihidrogén orthofoszfát
E340(ii) dikálium hidrogén orthofoszfát
E340(iii) trikálium orthofoszfát
E342(i) Ammonium dihidrogén orthofoszfát
E342(ii) diammonium hidrogén orthofoszfát
E450a(i) dinátrium dihidrogén difoszfát
E450a(iii) tetranátrium difoszfát
E450a(iv) tetrakálium difoszfát
E450b(ii) pentakálium triphosphate
E 450b(i) pentanátrium trifoszfát
E 540 dicalcium difoszfát
E 450(ii) trinátrium difoszfát
E452(i) nátrium polyfoszfát / nátrium-hexa-meta-foszfát
E341(ii) Calcium hidrogén orthofoszfát
E341(iii) tricalcium foszfát
Szilikátok
E551a Kovasav
E551b Kolloidális szilícium
E551c Kieselgur
E552 Calcium silikát, szintetikus
E554 nátrium aluminosilicate, szintetikus
E559 Kaolin agyagásvány, azbesztmentes
E560 szteatitok és kloritok természetes keveréke
E561 Vermikulit
E565 Lignoszulfonátok
E599 Perlit

 

Olajok és zsírok

Minden zsírsav (EPA, DHA, CLA etc.)
E470 ehető zsírsavak nátrium, kalcium, kálium sói
E471 ehető zsírsavak mono- & digliceridjei
E472 ehető zsírsavak mono- & digliceridjeinek az alábbi savakkal észterezett formái: ecet-, tej, citrom-, borkő-, mono- és diacetil-borkősav
E473 ehető zsírsavak szacharóz észterei
E474 szacharogliceridek (szacharóz észtereinek és ehető zsírsavak mono- & digliceridjeinek keverékei)
E475 nem polimerizált ehető zsírsavak poliglicerol észterei
E477 Propilénglikol (propán-1,2-diol) mono észterei és ehető zsírsavak, önmagukban vagy keverékben
glicerol
E322 Lecitinek

 

Hús- és állati származékok

kondroitin szulfát
hialuronsav
tojáspor: albuminokat és immunoglobulinokat tartalmaz

 

Élesztők/Algák elölt és szárított sejtjei

 

Glükozamin (kitozamin): a kitozan és kitin poliszacharidok természetes alkotói az amino cukrok (szó szerinti fordítás). Előállításuk rákfélék és ízeltlábúak külső vázának hidrolízisével történik, vagy gabonák (pl. búza vagy kukorica) fermentációjával. "A vázrendszer és a puha kötőszövet mukopoliszacharidainak természetes alkotói".

 

Fermentációs melléktermékek

"SSF": szilárd fázisú fermentációval előállított termék előállításának mellékterméke(enzim extrakciót követően), amelynél Aspergillus niger termel enzimet. Az SSf jelentése: szimultán szacharifikáció és fermentáció
Lizin CMS (lizin vinasz)
Búzacsíra: fermentált búza mag
Kefír kultúra

 

Cellulóz és származékai

E460 Mikrokristályos cellulóz
E460(ii) cellulóz por
E461 Metilcellulóz
E462 Etilcellulóz
E463 Hidroxipropilcellulóz
E464 Hidroxipropilmetilcellulóz
E465 Etilmetilcellulóz
E466 Carboximetilcellulóz (cellulóz karboximetil éterének nátrium sója)
Pektinek

 

Növényi eredetű anyagok

E414 gumi arábikum
E412 guar gumi
E410 szentjánoskenyér mag gumi
E499 kasszia gumi
E407 karragén
E406 agar
Oligoszacharidok (Inulin, Frukto-OS, Mannán-OS, Kitozan-OS, Galakto-OS)
Növényi szterolok/fitoszterolok
Gyógynövények és botanikailag meghatározott növényfajok fizikai kezelést követően (szárítás, őrlés, darabolás), pl. körömvirág liszt, kasvirág, Aloe vera, stb.
E400 Algasav és sói (barna tengeri algából nyert)
Alginátok
E405 Propán-1, 2-diol alginát (Propilénglikol alginát

 

Különféle cukrok

poliolok (kivéve Xylitol): E420 Mannitol, E421 Sorbitol, stb.
karamel (égetett cukor szirup)
laktulóz: félszintetikus diszacharid (4-O-D-Galactopiranozil-D-fruktóz) laktózból szintetizálva, glükóz fruktózzá történő izomerizációján keresztül. Hőkezelt tejben és tejtermékekben természetesen fordul elő)

 

 

 

Hozzászólások
#1 | Haozhou - 2013 június 22 szombat, 11:56:06
Atomated Transfer Timezone of Bluetooth HandsFree Calling function Tools for conversion and Calculatoprs Visitors Receiver FM aout Lanes Guide Choices on MP3 Player of MultiRouute Preparing of navigation with Google Pictures Satelllite of intellectual Functions on fake Bvlgari watches touchscreen Garmin Nuvi 765T is equipped with a few of the most contemporary techonlogies accessible in the marketplace these days. This unit is equipped with satellite predicted prperties for superior efficiency, christian laboutin based on the satellite acqquisition cheap adidas shoes , and advanced lane guidance capabilitties that alliow the user devuice towards the subsequent band and als the essential chanfges within the way of advance. User Nuvi 765T can see signs of forthcoming presented on a widescreen display in full coplor, in ordder t much better and quicker, cheap red bottom shoes drivign solutions could be effortlessly. Speakeprhone capabilities permit the owner of
#2 | Haozhou - 2013 szeptember 20 péntek, 16:29:56
inside the north, alvina valenta wedding dresses Christian Louboutin Yolanda Spikes 120 leather peep toe pumps short wedding dresses , the PHS have to totally withdraw in the marketplace deployment of nationwide unity.October of this 12 months,Christain Louboutin black leather 'Roman 120?? wedding gowns with color button detail booties, based on stats,Christian Louboutin Straightforward Botta Boot, the amount of PHS end users are nevertheless thirty million nationwide,CL footwear, Shanghai, the amount of PHS customers about about a hundred,Louboutin wholesale,000. PHS background dates back again to 1998,Christian Louboutin Catenita 120 leather slingbacks, the official opening with the PHS Zhejiang Yuhang District,Low-cost Christian louboutin, 1 way service fees,Christian Louboutin Christian Louboutin Multi Booty 140 boots, month to month expenses twenty yuan,Christian Louboutin Straightforward 70 leather pumps, 0.two yuan per moment prices,Christian Louboutin Open Lips 120 suede pumps, with reduced charges,Christian Louboutin Bibi 140 leather platform pumps, the consumer was breaking the a hundred million mark.
#3 | Haozhou - 2013 szeptember 23 hétfő, 21:12:25
Shanghai,Christian louboutin very hot sale, because the final 1 to enter the metropolis of PHS in 2003, the very first carried out inside the suburbs Phone Quantity,Christian Louboutin Lady Glitter Slingback Gold, formally getting into the town in Could 2004, Cheap Bridesmaid Dresses Phone Quantity in Shanghai location. casual bridesmaid dresses Tens of thousands of Australians have their travel plans disrupted by lost and delayed baggage every year, in spite of improvements in luggage handling by airlines and airports globally. bridesmaid dresses Australias quantity 1 on-line travel insurer Travel Insurance Direct stated luggage loss, harm and theft represented the greatest single category of travel insurance claims, accounting for about 40 per cent of total claims. Travel Insurance Direct Common Manager Ian Jackson stated much more than 25 million bags had been mishandled last year in airports globally, of which about three.four per cent had been by no means reunited with their owners. Mishandled luggage was 24 per cent lower than the prior year thanks to much better handling systems, but nonetheless
#4 | Haozhou - 2013 szeptember 25 szerda, 20:06:35
Shanghai,Christian louboutin very hot sale, because the final 1 to enter the metropolis of PHS in 2003, the very first carried out inside the suburbs Phone Quantity,Christian Louboutin Lady Glitter Slingback Gold, girls summer dresses formally getting into the town in Could 2004, Phone Quantity in Shanghai location. Tens of thousands of Australians have their travel plans disrupted by lost and delayed baggage every year, in spite of improvements in luggage handling by airlines and airports globally. Australias quantity 1 on-line travel insurer Travel Insurance Direct stated luggage loss, harm and theft represented the greatest single category of travel insurance claims, accounting for about 40 per cent of total claims. Travel Insurance Direct Common Manager Ian Jackson stated much more than 25 million bags had been mishandled last year in airports globally, of which about three wedding dresses 2013 .four per cent had been by no means reunited with their owners affordable wedding dresses . Mishandled luggage was 24 per cent lower than the prior year thanks to much better handling systems, but nonetheless
#5 | Haozhou - 2014 június 30 hétfő, 16:01:14
your region in thoughts. For instance, medieval wedding dresses if your shop is in an affluent region, then carrying highend gowns and accessories might much better cater towards the requirements of the audience.2Select a retail space that fits your spending budget and your company requirements. Maintain in thoughts that location is usually an essential factor in choosing a retail space for a bridal shop. You?ll require floor space for gown racks and a minimum of 1 dressing space region having a big mirror for brides and bridal parties to attempt on Easy Wedding Dresses . Think about locating your shop in a shopping center or shopping mall that already consists of other (nonbridal) retail shops, as this may automatically make your shop a destination for shoppers.3Develop contacts with bridal gown distributors. Turn out to be familiar using the businesses that create and distribute bridal gowns, and start forging contacts. A retail bridal dress shop will have to acquire its gowns at a price that makes it feasible to sell them for a profit, so you'll need to establish the contacts and produce agreements for buying and selling the merchandise.4Hire 1 or much more staff members to deal with inhouse alteration of gowns, in the event you don't have the abilities. All bridal gowns need to be altered, and by providing the alterations inhouse, you offer an important service that may be factored into your expenses as a shop and can save the bride a trip elsewhere. Alpina Watches is no stranger to sports automobile racing as 1 of their signature lines is appointed later the Hours of Sebring, 1 of North Americas most noted and enduring sports automobile races. Weve been contained in amusements motorcar racing fall butme time now, stated Ralph Simons, Commercial Director of Alpina Watch International SA. To become related to a trio of drivers that exemplify professionalism and also the pursuance of greatness is really a natural eligible for our brand and ensures continuity of our globally oriented involvement in motorsports. The Level five Motorsports teammates have been creating headlines already in 21 on the heels of Tuckers American Le Mans Series LMPC Championship in 20. unique wedding dresses The crew will make the leap to the LMP2 species within the ALMS also as contend for the ILMC. Had been truly seeing along to going with Alpina Geneve as the team races for a earth competition, stated Brian Weaver, CEO of Anthem Media Group, who created the sponsorship platform. Their internationally acknowledged brand is really a natural fit for our drivers whose good results depends upon accuracy and accuracy in every migrate they make. Alpina plans to make use of their relationships using the Level five drivers as chapter of an active promotional platform as its effective Racingcollection, aimed by a younger, sportsoriented and vogue conscious target spectators. Alpina has produced a growing network of additional than 350 exclusive see retailers and 1 provocative communications strategy involving universal PR, marketing and accidents. In counting, the companys social medium exertions boast a wholesome 55,000 Facebook fans a emulating namely continues apt grow ashore a annual root. The season begins for each the ILMC and ALMS using the Hours of Sebring, bohemian wedding dresses March 19, 21. The occasion will probably be broadcasted on ESPN with stretched coverage on ABC. All through the year, Level five will probably be racing at essential memorabilia in North America, Belgium, France, Italy, UK and China. About Alpina Geneve Alpina Genève replica rolex, the Swiss manufacturer of Accessible SportsLuxury watches namely an independent, familyowned corporation based
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Meta Tags
takarmány bizottság magyar unió kódex takarmánykódex adalékanyag takarmányadalék aroma jog takarmányjog hígiénia takarmányhígiénia nemkivánatos GMO útmutató engedélyezés FVO EFSA jogszabály tiltott alapanyag
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Column count doesn't match value count at row 1
Online Statisztika
Online vendégek: 0
Online tagok:
Nincsenek online tagok jelen


Regisztrált tagok: 1007
Aktiválatlan tagok: 12
Legújabb tag: iren_szovati

Látogatók ma: 65
Online látogató: 0
Max. Onlinerekord: 13
Max. napi rekord: 5427
Látogatók tegnap: 216
Látogatók a hónapban: 2245
Összes látogatók: 1518131

Utolsó 24 órában: 
Hírlevél
Ha fel szeretnél írtakozni előbb regisztrálj az oldalon.
Generálási idő: 0.10 másodperc 7,155,862 egyedi látogató